Het begon allemaal met boerderij ‘De Blaauwpleats’. Om deze Friese boerderij heen is zo’n 60 jaar geleden Camping Blaauw ontwikkeld. De camping ligt op landgoed Eysinga State. Dit landgoed is al eeuwenlang in handen van één familie. Ontdek de geschiedenis!

Boerderij ‘De Blaauwpleats’ is in 1736 gebouwd: op een stuk grond tussen Sint Nicolaasga en Langweer. In 1797 werd de boerderij verkocht aan de adellijke familie Van Eysinga. De nazaten hiervan zijn nu nog steeds eigenaar van ‘De Blaauwpleats’. Het omringende land werd pas in 1874 aangekocht. Uiteindelijk is dit landgoed vernoemd naar de familie, oftewel: landgoed Eysinga State.

Grondige verbouwing

Omstreeks 1846 werd De Blaauwpleats bewoond door de boswachter van de Vegilinbosschen: Gerben Jan Broers. In 1878 vond een grondige verbouwing plaats. De boerderij kreeg toen het huidige uiterlijk. Ook werd in die periode ‘Lyts Blaauw’ gebouwd, de boswachterswoning. Dit is nu de beheerderswoning van de camping.
Vanaf 1849 werd de boerderij met omringende landerijen verpacht aan Willem Aukes Rinkema. De familie Rinkema zou de boerderij uiteindelijk tot 1966 (zo’n 117 jaar lang) huren.

Centraal punt voor de camping

In 1966 besloot de familie Van Eysinga de boerderij als centraal punt te gebruiken voor Camping Blaauw, die toen nog helemaal ontwikkeld moest worden. De Blaauwpleats werd hiervoor grondig verbouwd.

In de koeienstallen (‘het Buthûs’ op z’n Fries) werden 6 appartementen gecreëerd. Deze zijn ruim 20 jaar lang verhuurd. Deze appartementen zijn vervolgens omgetoverd tot brasserie. Ook werd er een kampwinkel gemaakt. De Blaauwpleats diende verder als receptie voor de camping.

Uitbreiding: camping én vakantiepark

De camping heeft zich sindsdien gestaag uitgebreid. De eerste stacaravans stonden aan de Houtvaart, en er zitten nog steeds mensen op de camping die er vanaf het begin af aan gestaan hebben. Ook is er op het landgoed het prachtige vakantiepark Eysinga State ontstaan.